Imala 107 poena na maturi od maksimalnih 100

Autor: M. Nikolić 01.07.2014. - 00:02 23:24 Komentara (1)

Najbolji beogradski učenici, odnosno 284 đaka generacije, nedavno su nagrađeni za postignut uspeh na svečanom prijemu u Skupštini grada. Gotovo svi se slažu da put do izvanrednih rezultata “nije nikakva muka, već su redovno učenje i pažnja na času dovoljni za odličan uspeh”.

 

Jovana Đelić | Foto: Đ. Kojadinović

USPEH - Tako je Jovana Đelić iz OŠ “Ivan Gundulić” osvojila čak 107,8 bodova za upis u srednju školu. Diplome koje je osvojila na takmičenjima omogućile su joj da ima veći broj bodova od maksimalnih 100. Krajem prošle nedelje prijavila se za Devetu beogradsku gimnaziju, koja joj je preko puta kuće, ali kaže da to nije bilo presudno, već “što važi za odličnu školu”.


- Samo redovnim radom i učenjem može se postići uspeh, ali nema bubanja i opuštanja u školi. Treba učiti od prvog razreda. Opet, imam vremena za sve... za druženje, folklor, izlaske. Dnevno učim dva sata, nema potrebe za većim angažovanjem, jer je znanje temelj koji se samo nadograđuje - savetuje Jovana.


Iako je krenula sa šest godina u školu, Zdravka Gajić uspela je da postane učenik generacije.


- Najviše sam naučila na časovima, jer ih pratim sa pažnjom. Uporedo sa školom sam vežbala karate, imam braon pojas. Volim da sam angažovana na više strana - kaže Zdravka i priznaje da se dešavalo da pred neki važan pismeni ili kontrolni uči do kasno u noć.

 

| Foto: Đ. Kojadinović

 

Đak generacije Dušan Savić zadovoljan je rezultatima sa male mature i prijavio se u Elektrotehničku školu “Nikola Tesla”.


- Vrlo je bitno da se rasporedi vreme za dnevne obaveze. Uporedo sam trenirao i karate, tako da se ne svodi sve na učenje. Rado i drugarima pomažem i objašnjavam im kad me pitaju - kaže Dušan.


Predstavljanje uspeha Marije Radulović (18) iz Treće gimnazije najduže je trajalo. Ona je zauzela treće mesto na državnom takmičenju iz fizike, već je polagala prijemni i primljena je na univerzitete: UCL, univerzitet u Edinburgu, Imperijal u Londonu, kao i u uži krug za Kembridž.


- Savet je da je sve u dobroj organizaciji, ne treba da se gleda na broj obaveza - skromno kaže Marija.

Nagrada preteška, čeka ih u školi
KNJIGE - Đaci generacije nagrađeni su knjigama: „Istorija čovečanstva“ u 10 tomova i zbirkom od 25 kovanica sa likovima državnika, naučnika, svetitelja i umetnika „Znamenite ličnosti Srbije“. Oni su u petak u Skupštini dobili vaučere za knjige koje će podići u svojim školama, jer su tomovi teški nekoliko kilograma.